Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Tlačová správa: Národný informačný deň Erasmus+ pre vysoké školy v Bratislave

Dňa 12. novembra 2019 v Bratislave uskutočnil národný informačný deň pre vysoké školy so zameraním na centralizované akcie programu Erasmus+ a projekty strategických partnerstiev v Kľúčovej akcii 2. Podujatie zorganizovala Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu (SAAIC), v spolupráci so Styčnou kanceláriou SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD), Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli a Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK). V rámci podujatia bol ponúknutý špeciálny blok a diskusný workshop venovaný iniciatíve Európske univerzity. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 80 účastníkov 20 slovenských vysokých škôl.

Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normálna tabuľka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Prvú časť informačného seminára otvorila výkonná riaditeľka SAAIC, Irena Fondová, ktorá vo svojej úvodnej reči privítala hostí zo zahraničia a z partnerských organizácií na Slovensku. Vzápätí vystúpila zástupkyňa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru (DG EAC), Tine Delva, ktorá predstavila politický vývoj vedúci k  založeniu iniciatívy Európske univerzity, opísala podmienky zapojenia sa do už druhej pilotnej výzvy na predkladanie návrhov programu (2020) a ponúkla cenné rady a tipy pre univerzity, ktorých ambíciou je byť súčasťou budúcich európskych univerzitných aliancií a aktívne prispievať k budovaniu Európskeho vzdelávacieho priestoru (EEA) a tiež Európskeho výskumného priestoru (ERA). Rovnako zdôraznila, že cieľom tejto iniciatívy je zapojenie čo najväčšieho počtu „univerzít budúcnosti“ zo všetkých programových krajín Erasmus+, ako aj „zvýšiť konkurencieschopnosť vysokých škôl a vytvárať spoločné a udržateľné stratégie vo vzdelávaní. Európske univerzity nie sú o projektoch, sú o dlhodobej vízii.“

Po príspevku Európskej komisie vystúpil Karl Stoeckel, zástupca francúzskej univerzity Aix-Marseille, ktorá je koordinátorom aliancie CIVIS – a European Civic University Alliance – jednej zo 17 aliancií, ktoré uspeli v prvej pilotnej výzve Európskych univerzít (2019), a ktorých trojročné, programové a zároveň testovacie obdobie sa začína práve v tomto čase. Karl Stoeckel opísal proces vzniku a budovania univerzitnej aliancie CIVIS, jeho štruktúru, ciele a predovšetkým dlhodobú víziu, ktorá všetkých partnerov spojila do jedného celku. Ponúkol dobré praktiky pri vytváraní konzorcia pozostávajúceho z ôsmych členov a jeho riadiacej štruktúry, výbere vhodných partnerov a pri procese implementácie cieľov a ambícií aliancie, ale upozornil aj na ťažkosti, ktoré je potrebné pri vytváraní aliancie prekonať.

Zástupkyňa portugalskej ISG Univerzity v Lisabone a spoločnosti IrRADIARE, Paula Peiró, pre účastníkov zhrnula dobré praktiky a tipy, ktoré môžu viesť k úspechu vo výzve Európske univerzity a to na základe uskutočnenej analýzy faktorov, ktoré boli spoločné vybraným 17 alianciám v rámci prvej pilotnej výzvy Európske univerzity. Taktiež predstavila novovznikajúcu alianciu EU’niversitas, ktorá sa pripravuje na zapojenie do druhého kola pilotnej výzvy.

V druhej časti programu nasledovali prezentácie SAAIC – Národnej agentúry programu Erasmus+ SAAIC – Národnej agentúry programu Erasmus+pre vzdelávanie a odbornú prípravu, ktoré priblížili účastníkom z radov vysokých škôl možnosť zapojenia sa do programu Erasmus+ v rámci Kľúčovej akcie 2 – Strategické partnerstvá.  Príklad úspešného projektu Strategického partnerstva predstavili zástupcovia Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Ján Demiščák a Monika Hornáček Banášová. Rovnako boli odprezentované aj ďalšie centralizované akcie Erasmus+, ako sú Spoločné magisterské študijné programy Erasmus Mundus, Budovanie kapacít vo vysokoškolskom vzdelávaní, Jean Monnet a Znalostné aliancie.

Pre vysoké školy, ktoré pripravujú prihlášku na Európske univerzity vo Výzve 2020 bol vyhradený priestor na neformálnu diskusiu so všetkými zahraničnými hosťami, ktorý poskytol jedinečnú príležitosť položiť konkrétne otázky o tom, ako pripraviť úspešný návrh projektu v rámci tejto iniciatívy.

Cieľom podujatia bolo poskytnúť účastníkom informácie o všetkých vyššie uvedených aktivitách programu Erasmus+, ukázať príklady dobrej praxe, vytvoriť priestor na  nadväzovanie kontaktov a hľadanie partnerov do budúcich projektov.

Prezentácie rečníkov nájdete na webstránke národnej agentúry.

Viac informácií o programe Erasmus+ nájdete na www.erasmusplus.sk